Nyheter
– Regjeringen fraskriver seg vannscooter-ansvaret
Oppdatert : 11 aug 2018
vannsc2

Etter ikke-frislippe har det skjedd to dødsulykker med vannscootere.

Det noen kaller frislipp av vannscootere, er ikke frislipp, har Ketil Solvik-Olsen og andre presisert flere ganger. Etter en sommers ikke-frislipp og to dødsulykker står regjeringen fortsatt fast ved at de ikke vil endre vannscooter-regelverket.

     – Dette er ansvarsfraskrivelse, mener Norsk Friluftsliv, som viser til at Norge har et av Europas mest liberale regelverk.
Da forbudet mot vannscooter ble opphevet i fjor, var det begrunnet i at det skulle gi kommunene større frihet til selv å regulere vannscooter, til tross for at 75 prosent av kommunene ikke ønsket dette.

     Dermed må kommunene inntil videre ta det ansvaret regjeringen har skjøvet over på dem, mener Norsk Friluftsliv.

     – I påvente av en revurdering av det nasjonale regelverket, må noen ta ansvar for sikkerheten, friluftslivet og dyre- og fuglelivet. Inntil videre faller dette ansvaret på kommunene , forklarer Meland.

     Norges kommuner har i dag full myndighet til å regulere vannscootertrafikken i sitt sjøområde, ut ifra lokale forhold og behov.

Mer 

Prisdumperne driver mest nattflyvning: Forsinkelser eller forsnikelser?
Oppdatert : 01 aug 2018
fly-prisdump

Prisdumpere som Ryanair og EasyJet har mange forsinkede kveldsfly, noe som medfører nattflyvning.

Det er velkjent at Ryanair krymper de ansattes lønninger, bekjemper fagforeninger og bruker usentrale flyplasser med lave avgifter for å dumpe prisene (i tillegg markedsføres f.eks. Torp utenfor Sandefjord som «Oslo Lufthavn Torp»). Men prisdumperne har også en sterkere tendens til å omgå restriksjonene på nattflyvning pga. forsnikelser. Slik er det iallfall på en rekke europeiske flyplasser. En kan jo ikke godt la forsinkede fly bli der oppe til neste morgen, og passasjerene vil med en viss rett surne til hvis de blir dumpet på en enda mer usentral flyplass som kanskje ikke har restriksjoner på nattflyvning.

     Ryanair har således en stor del av forsinkelsene – eller forsnikelsene? – på flyplassene ved Frankfurt, Treviso and Memmingen Allgäu. I Hamburg har særlig Easyjet utmerket seg og er derfor pålagt en bot for forsnikelser. Resultatet av forsnikelser blir som regel ikke bare nattestøy, men også støy i innsovningsfasen, når folk flest er særlig følsomme.

Nabostøy: Sarpeskrik gav naboklager og advarsel
Oppdatert : 04 aug 2018
støy-sarpevarsel

 Hvis de vinner mesterligaen, må Sigurd Rosted sarpeskrike med sordin

 

Norsk fotball i verdenseliten kan også skape støy internasjonalt: Da Sarpsborg 08 scoret i europaligakvalifiseringskampen mot sveitsiske St. Gallen, satt tidligere sarpespiller Sigurd Rosted – nå i Gent og belgisk fotball – og fulgte dramaet fra Sarpsborg stadion på TV. Sarpeskrikene – både etter vellykkede og mislykkede forsøk på sarpescoringer – første til naboklager på støyen. Sarpsborg 08 gikk videre, så hvis klubben vinner mesterligaen (vinneren av europaligaen kvalifiserer seg til mesterligaen), må Rosted skrike med sordin.

Mer 

Nå sykler også DB Schenker
Oppdatert : 29 juni 2018
elsykkel-dbsch

 

Sport og transport i Bergen. Foto DB Schenker.

DB Schenker har begynt å kombinere sport og transport med elvaresykler i Oslo og Bergen. 11. juni kunne godsgiganten melde at de søkte etter sykkelsjåfører i Oslo. «God fysikk» oppgis som et fortrinn i stillingsbeskrivelsen, selv om de presiserer at arbeidsområdet vil være i Oslo sentrum.

     Selskapet planlegger også å etablere en omlastingsterminal for varedistribuering på Filipstad, rett utenfor det som skal bli et bilfritt Oslo sentrum. På samme sted opererer de med en midlertidig løsning. Tanken er at stasjonen skal ha ladeplass til 100 elvaresykler og driftes av en nøytral part. F.eks. kan Posten Bring, Post Nord og Schenker ha sykler der.

     Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) ønsker initiativet med eltransportsykler og omlastingsstasjon velkommen. Hun presiserer at Oslo kommune ønsker å bistå med tilrettelegging for samlastsentre, skriver Aftenposten

Trygt boligkjøp med lovendringer?
Oppdatert : 24 juni 2018
vp3

Kryper naboens varmepumpe under bagatellgrensen, tro?

Foto Pål Jensen

Regjeringen ønsker endringer i avhendingsloven, som gjelder boligkjøp og annen avhending av fast eiendom. Det skal ikke lenger være lov å ta forbeholdet om at boligen selges «som den er», sier justisminister Tor Mikkel Wara ifølge Aftenposten. Selger får plikt til å presisere hvilke feil og mangler som finnes ved boligen. Samtidig innføres en «bagatellgrense», dvs. at kjøper alltid må regne med en del småfeil. Hvor grensen går, vil i det enkelte tilfelle avhenge av boligens alder, synlige tilstand m.m.

     Hva får dette å si for lyd og støy i boligen? Når en ny eller brukt boligeiendom er solgt «som den er», foreligger en rettslig mangel etter avhendingsloven når det er gitt mangelfulle opplysninger, uriktige opplysninger eller når mangelen utgjør et vesentlig avvik, sier advokat Morten Fæste i Huseiernes Landsforbund.

Mer:

Aftenposten om avhendingslovendringsforslagene 

Når bør man klage på boligkjøpet? 

3D-print-hørselsvern
Oppdatert : 24 juni 2018
3d-hørselsvern2

Foto Cotral Lab.

Med 3D-printteknologi kan Cotral Lab produsere et personlig hørselvern. Det tillater kommunikasjon med medarbeiderne og selges med seks års garanti. Riktig valg av dempningsgrad støttes av en app. For å forsikre seg om at hørselvernet kalt Qeos II er effektivt over tid, kan brukeren selv utføre tester ved hjelp av app og hodesett.

Mer.

Fem knop i praksis
Oppdatert : 14 juni 2018
fortgjenger-monroe

Fem knop tilsvarer farten til en fortgjenger som skritter ut i takt med denne musikken.

Hvis du plages av støy fra vannscootere eller båter, er det greit å vite at en rekke kommuner har fem knops fartsgrense nær land, f.eks. inntil 150 m fra land i Nesodden kommune. Fem knop, for å være nøyaktig 9,26 km/t, tilsvarer noe mellom rask gange og jogging. Sagt på en annen måte: Hvis du tar skritt på 90 cm mens du holder takten til Shady Grove av Bill Monroe (hvor takten markeres svært tydelig) holder du temmelig nøyaktig fem knop.

   Båt i fem knop, uten musikk

Veien mot elektrisk tungtransport
Oppdatert : 14 juni 2018
elbil-tung-e39

E39 med kjøreledninger? Ill. Statens vegvesen

Elektrisk vei er antatt å være den rimeligste teknologien for å elektrifisere tungtransport dersom det er mer enn 700 tunge kjøretøyer i døgnet. Det gjelder på strekninger som Oslo-Kristiansand, Oslo–Svinesund og Oslo–Trondheim.

     FoU-prosjektet ELinGO skal gjøre en konseptanalyse om elektrifisering av den tunge veitransporten. «Målet er å bidra til elektrifisering av godstransport på veg som styrker norsk næringslivs konkurransekraft i et lavutslippssamfunn», skriver Statens vegvesen. Forhåpentlig bidrar det også til et lavstøysamfunn. På mange veier kommer iallfall minst halvparten av støyen fra tungtransporten. Ved typiske motorveihastigheter kommer likevel mesteparten av støyen – også for tungtrafikken – fra dekkene. Støymessig er det mest å vinne i bytrafikk, med lave hastigheter – og der en plages av tomgangskjøring eller bruk av dieselmotorer til å drive kjøleaggregater og maskineri.

 

Mer:

Statens vegvesen

Teknisk Ukeblad (pengemur)

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan