Elbusser støyer mye mindre
Oppdatert : 17 feb 2017
støy-busser

Elbusser støyer langt mindre enn eksosbusser, iallfall ved hastigheter opp til ca. 65 km/t. En økning på 10 dBA tilsvarer en tidobling av lydtrykket. Målingene gjelder maksstøy ved passering 50 fot (ca. 16 m) unna. Batteribusser ligger trolig nær trolleybusser i støynivå. 40 mph er ca. 65 km/t. Ill. fra rapporten.

Den som har hørt en elbuss, vet at den støyer langt mindre enn en dieselbuss – iallfall i bytrafikken. Forskjellen er større enn for personbiler. Forskjellen mellom dieselbusser på den ene siden og gassbusser og hybridbusser på den annen er mindre. Begge deler bekreftes av målinger utført i USA.

Foredragene på konferansen 12. mars
Sleepless 600 v2

KONFERANSEN: MÅ MILJØVENNLIG ENERGI STØYE? LAST NED FOREDRAGENE

12. mars arrangerte Norsk forening mot støy en konferanse som belyste støyutfordringer med de "miljøvennlige" energiformene og energibærerne. Konferansen tok også opp spørsmålet om det er riktig å kalle en energiform "miljøvennlig" så lenge den medfører støyproblemer og helsekonsekvenser. I tillegg ble det presentert eksempel på løsninger av støyproblemer. Det har vært en del interesse for foredragene. De kan nå lastes ned på våre nettsider. Les mer og last ned foredragene.

Bildetekst: På konferansen fortalte bl.a. rådgiver Stein Børre Kolstad om eksempler på vellykket demping av støy fra tekniske anlegg. Foto: Steven Gersh

Sten børre Kolstad foto- Steven Gersh
Årsberetningen 2013
Oppdatert : 26 mars 2014

Årsberetningen 2013 for Norsk forening mot støy, som vedtatt på foreningens årsmøte 12. mars.

Du kan nå også laste det rikholdige festskriftet som ble laget i forbindelse med Støyforeningens jubileum:

Festskrift 5,51 MB
mutt-lavopp

Fra 50-årsjubileet. Mutt Aiello, æresmedlem og tidl. (1975-99) daglig leder, nyter Klangkammer. Foto Pål Jensen.

Ålesund: Måtte tilby hotellplass pga. støy
Oppdatert : 11 april 2014
dynamitt

Sprengning i boligstrøk gir lett støy over grenseverdiene i Miljøverndepartementets retningslinje for behandling av støy i arealplanleggingIll. Pbroks13/Wikimedia Commons

Da Aksla Parkering begynte å bore og sprenge i fjellet, ble naboene i Parkgaten ille plaget av støy. Etter flere klager fattet kommuneoverlege Daniel Berntsson et hastevedtak som påla Aksla Parkering å sørge for at de nærmeste beboerne midlertidig gis et annet bosted. Alternativet var 15.000 kroner i dagmulkt. De mest plagede fikk plass ved et Thon-hotell.

Også for lite lyd kan gjøre syk
Oppdatert : 08 april 2014
stillerom-xt

Stillerom. De dype trestykkene absorberer lyden. Ingen har klart å oppholde seg her mer enn en time. Lyden i rommet er målt til – 9 dB, 1/8 av den svakeste lyd et godt menneskeøre kan oppfatte. Foto Wikimedia Commons.

Støy er helseskadelig, men også mangel på lyd kan være til å bli syk av. Ved Consumer Reports Laboratory i Minneapolis har en klart å lage et rom så stille at lydnivået er målt til –9 dB. Dette tilsvarer visstnok lyden når en musunge tisser på et trekkpapir, målt på snaut 3 m hold – og er 1/8 av den svakeste lyd et godt øre kan høre. Og ingen har klart å oppholde seg mer enn 60 minutter i dette stillerommet. Et naturlig lydmiljø er ikke slik som i dette rommet. Vi kan da også bli syke av for lite lyd, hvis vi bevisst stenger lyden ute. Så sier Georg Træland,Teknisk Audiolog og leder ved Hørselsavdelingen på Sørlandet Sykehus, til Kvinneguiden.

Walid al-Kubaisi: Støy øydelegg sjelaw
vent-kjøl

Denne kjøle- og ventilasjonsmaskina øydelegg sjela til naboane fordi ho gjev for mykje støy. Foto Pål Jensen

«Eg må leggja på, Walid. Om fem minutt slår fengslet på vifta. Eg må rømma frå heimen min. Vi talast klokka fire når dei slår av vifta.», sa ei venninne av Walid al-Kubaisi då ho måtte avslutte ein telefonsamtale. So skriv han i Dag og Tid http://www.dagogtid.no/stoy-oydelegg-sjela/

Løvenskioldbanen: Skuddfri søndag
Oppdatert : 04 april 2014

Fra 1. april er Løvenskioldbanen skuddfri på søn- og helligdager. Norges Skytterforbund har nemlig gått med på å stenge banen disse dagene. Ordningen kom i stand etter samtaler med representanter for Skytterforbundet, kommunens folkehelsekontor og Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H), skriver budstikka.no .

skyt-henri

Helligdagsfred ved Løvenskioldbanens fra 1. april.

Gardermoen: Siste «siste opprop» når dørene lukkes
osl1

Hvis du befinner deg her når flyet ditt er klar til avgang, bør du slutte med det. Nå erstattes oppropene med OSL-app og andre grep. Foto Pål Jensen

Nå tar lufthavnen grep for å redusere støyen, skriver aftenposten.no. Med stadig større trafikk blir det jo stadig flere som kommer like før dørene lukkes. Oppropet skal begrenses til området rundt den aktuelle utgangen (gate’n på flynorsk), og ikke lenger gjalle utover hele terminalen. Så hvis du er sent ute, bør du i det minste posisjonere deg rundt riktige utgangområde hvis du ikke vil gå glipp av oppropet. Til lufthavngrepene, skriver aftenposten.no, hører også at det (altså gjallingen) kompenseres med generell informasjon på skjermer, monitorer, på OSL-appen og innsjekkautomater.