Nyheter
Snøscooterkrigen
Oppdatert : 17 sep 2013

Nå åpnes det for fornøyelseskjøring i 40 kommuner. «En alvorlig trussel mot det tradisjonelle norske friluftslivet,» sier motstanderne. «Bare tull», sier tilhengerne. Vi som hater støy får trøste oss med at Bottolf Fresens minitraktor og Reodor Felgens bærplukker med slingrekjøl ikke er satt i masseproduksjon. Mer..

snøscooter2

Mer fornøyelseskjøring med snøscooter. Foto Wikimedia Commons.

Virkelig moderne friluftsliv
Oppdatert : 13 sep 2013

Noe som kaller seg Bgwerks har lansert en hendig, liten sak med navn DTV, Dual-Terrain Vehicle. Den kan også brukes som sandscooter. Men tanken er ikke ny: Den som evner å se historiens kraftlinjer, vil se hvordan den viderefører det beste i den helt spesielle friluftstradisjonen som begynte med polske dvergstridsvogner («tanketter») fra de harde 20- og 30-åra, Bottolf Fresens minitraktor fra 1965, og sykkelreparatør Reodor Felgens bærplukker med slingrekjøl.

tankette2

Bgwerks’ moderne friluftsliv har gamle røtter. T.v. en polsk tankett fra 1930. T.h. en DTV fra Bgwerks, brukt som sandscooter. Med kjørestilen på bildet reduseres også DTV-ens fotavtrykk.

Tyskland: Demonstrasjoner mot flyplassutvidelser og -støy
Oppdatert : 10 sep 2013

I forbindelse med valgkampen har tusenvis av mennesker demonstrert mot nye eller utvidede flyplasser og flystøy – i Wiesbaden, med ca. 2500 delatgere (mot 4. rullebane ved Frankfurt), Dachau (mot 3. rullebane ved München) og Berlin. Mer.

flydemo-berlin

Flystøy gjør syk. Fra demoen mot ny flyplass I Berlin. Foto: Ikke oppgitt.

Orkdal: Enstemmig mot helseskadelig støy
Oppdatert : 06 sep 2013

Under behandlingen av kommuneplanens Samfunnsdel i Orkdal kommune ble følgende formulering, fremlagt av Torstein Larsen, enstemmig vedtatt:

«Orkdal kommune vil sikre et bo- og levemiljø uten helseskadelig støy.» Larsen, som nå representerer Pensjonistpartiet, er også styremedlem i Norsk forening mot støy og var vår første støyambassadør.

orkdal

Orkdal kommune vil sikre et bo- og levemiljø uten helseskadelig støy.

10% av ringveien rundt Paris får støysvak asfalt
Oppdatert : 04 sep 2013

Den franske organisasjonen mot støy, Bruitparif, som arbeider i regionen Île-de-France (Paris og 7 av departementene rundt den franske hovedstaden) opplyser at byen Paris denne sommeren har brukt ca. 28 millioner kroner på å legge ny asfalt på 3,3 km av ringveien rundt Paris. Ca 10 % av den samlede ringveisstrekningen. Den nye asfalten som legges, er støysvak asfalt.

Image1 (2)

Bildetekst:
Støysvak asfalt på ringveien i Paris, en av Frankrikes mest trafikkerte strekninger. Honnør til franske veimyndigheter, som også er underlagt kravet om kost-nytte, og som tenker samfunnsmessig helhetlig, inkluderer trivsel og helseaspektet, og legger støysvak asfalt. 10 % av ringveistrekningen har fått støysvak asfalt i sommer. Foto: Bruitparif   Les mer

Oslo og Omland Friluftsråd mot støy
Oppdatert : 03 sep 2013

I sin uttalelse om Oslos handlingsplan mot støy sier Oslo og Omland Friluftsråd (OOF) bl.a.: «Vi ønsker generelt å uttrykke vår støtte til arbeidet for mindre støy i byen, ettersom da dette er med på å gi en bedre livskvalitet for folk. Spesielt gjelder dette for vår del de ”stille områdene”.» OOF legger også vekt på betydningen av å sikre og opparbeide snarveier for fotgjengere.

oof

Ill. Oslo og Omland Friluftsråd

Slik kan du klage på støy
Oppdatert : 02 sep 2013

I Oslo er et skjema for støyklager bare et par museklikk unna, forutsatt at du vet hvor du skal muse og klikke. Skjemaet finner du naturligvis her. Under Kategori velger du Miljø. renovasjon og avfall, og under Velg tema velger du så Støy (klage).

støy-oslo-skjerma2
Barnehagestøy >80 dBA
Oppdatert : 30 aug 2013

Gjennomsnittlig barnehagestøy oversteg 80 dBA, viste ca. 750 målinger ved 146 barnehager. Tiltaksgrensen er på 70 dBA. En måling ved barnehagen Brumlemann(!) viste et gjennomsnitt på 83 dBA under avnytelse av lunsjen. Samme sted forekom også en del brumling blant de voksne, for i pausen - med 5 voksne og 0 barn - kom gjennomsnittet opp i 81,2 dBA. Støymålingene har vært en viktig motivasjon for å gjøre noe med støyplagene. Alt dette fremgår av informasjon fra Private Barnehagers Landsforbund.

barneh-pbl

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan