Biltrafikken i Oslo øker igjen
Oppdatert : 05 sep 2012

Knapt noen annen by i Norge har så mye veitrafikkstøy som Oslo. Og etter noen års nullvekst har biltrafikken igjen økt det siste året. Kanskje fordi folk har bedre råd, eller bensinen er blitt relativt billigere… Men det spiller også en rolle at kollektivtilbudet har forbedringspotensiale, og at det ikke er blitt bedre de siste par årene. Folk flest trives ikke med å måtte stå i rushtidene, iallfall ikke mer enn ti minutter. Aftenpostens undersøkelse viser følgende: 40 % må ha sitteplass, 32 % godtar opptil 10 minutter, 15 % godtar 10-20 min, og 13 % godtar >20 min. Men hvis det blir altfor trangt, forringes verdien av det stående tilbud.

tog-rush

Noen velger bilen hvis det stående kollektivtilbud er for dårlig. Foto Pål Jensen.

Utagerende hønsehold og mobilkasting
Oppdatert : 04 sep 2012

13 000 kr ble boten Oslo tingrett dømte en kvinne i 50-årene til å betale for å utvise dårlig naboskap. Saken gjaldt bl.a. en hane som gol ved firetiden, og en hund som bjeffet om natten. Damen hadde også kuttet grener på naboens tre og kalt en nabo stygg, og hun ble dømt for å ha kastet mobiltelefonen til en rørlegger på sjøen. Hvorvidt det siste skyldtes at støyen fra mobilen irriterte henne, skal være usagt. Hun vedkjente seg nemlig ikke denne kastøvelsen, men hevdet mobilen falt i vannet fordi rørleggeren – som stod på en flytebrygge – mistet balansen i høy sjø. Mer.

mobilkast

Mobilkasting

Flyshow og F-35-modell i Oslo
Oppdatert : 03 sep 2012

I anledning 100-årsjubileet for norsk militær luftfart ble et stort flyshow arrangert over Oslo 1. og 2. september, med oppvisning og akrobatikk. Kunstflyverne viste sine kunster både med F-16 og med veteranfly som krigstidens legenardiske Spitfire. Utstilt stod også en modell av kampflyet F-35 – som Norge har bestilt 52 stykker av til 50 milliarder kr. Vi har ikke sett noen støymålinger i anledning showet, men vi vil gjette på 100 dBA på Karl Johan som maks da F-16-flyene drev lavflyvning. De andre flyene støyet langt mindre. Under samme forhold vil F-35 antagelig gi minst 120 dBA. Dette ut fra støymålinger ved flybasen i Eglin, Florida. Bakgrunnsstøyen på Karl Johan en travel lørdag er på ca. 70 dBA. Mer om F-35 http://no.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35_Lightning_II

f35hh

Selvskryt er velskryt, for det kommer fra hjertet. Fotos Hanne Herrman.

Sarpsborg åpner neste generasjons «bensinstasjoner»
Oppdatert : 31 aug 2012
elbilsarp

Østfoldbyen åpnet nylig sin første hurtigladestasjon for elbiler. Kommunen har allerede fire ladestasjoner for elbiler. - Sarpsborg er med i samarbeidet Framtidens byer, der målet er å minske klimagassutslippene samtidig som vi gjør byene bedre å bo i. For å minske vår påvirkning på klimaet må vi redusere CO2-utslippene fra transportsektoren. Infrastruktur for lading av el-biler er et viktig skritt på veien, sier miljøvernsjef Charlotte Iversen.

Se det døve barnet høre!
Oppdatert : 29 aug 2012

Se den döve toåringen Cooper høre sin mammas stemme etter at han har fått et cochelaimplantat!

Vi fikk dette søte oppslaget via Ljudmiljöcentrum i Lund, som har mye bra info om lyd og støy. Du kan laste ned skriftene deres.

Posten: Stille som mus
Oppdatert : 28 aug 2012
elbil-post

I løpet av 2012 vil Posten ha 500 elbiler. Dermed blir like mange postbud stille som mus, selv om hovedhensikten med elektrifiseringen er å redusere CO2-utslippene. De regner med 30 % reduksjon fra 2006 til 2015. Innen 2015 planlegger en å ha 1300 kjøretøy på enten batteri-, gass- eller annet forholdsvis miljøvennlig drivstoff. Se også Ulf Winther: Satser på miljøvennlig transport, Støydemper'n 3/2011, s. 14-15. Mer.

NAF: Mer satsing på sykkelveier
Oppdatert : 27 aug 2012

Bedre sykkelveier er en avgjørende forutsetning for at flere skal velge det mest støysvake av alle transportmidler. Og både NAF-ledelsen og naffere flest ønsker mer satsing på sykkelveier. 7 av 10 NAF-medlemmer mener det er viktig å satse mer på sykkelveier. Økt satsing på sykkelveier er viktig for NAF, sier NAFs kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal. De som kjører koreanske og japanske bilmerker synes det er viktigere å satse mer på sykkelveier enn de som kjører europeiske biler. Mer.

naf-løve

NAF-løven slår et slag for bedre sykkelveier

Apple har patentert høreapparat-funksjon til ny mobiltelefon
Oppdatert : 27 aug 2012

Apple har tatt patent på nye systemer som skal gjøre det lettere å høre med deres telefoner. Deres kommende mobiltelefon og nye operativsystem iOS6 sies å inneholde en høreapparat-funksjon som skal optimere lyden til høreapparater som er utviklet til å fungere sammen med telefonen. Der vanlige høreapparater forsterker lyden, skal Apples system kunne løse problemer med å forstå usammenhengende talemønstre og dialekter. Prisen på den kommende telefonen og de tilpassede høreapparatene er ikke kjent, heller ikke hvorvidt dette også kan brukes på eksisterende iPhoner. Mer.