Nasjonal Transportplan uten mål om å redusere støy
Nasjonal Transportplan uten mål om å redusere støy
Oppdatert :14 mai 2024

Stortingets transportkomite oppfordres til å ta ansvar for transportstøyen som forårsaker helseskade i den norske befolkning. Foto: Stortinget

 

Mens WHO anbefaler en utendørs støygrense for trafikkstøy i bomiljøet på 53 dBLden av hensyn til helserisiko, er Samferdselsdepartementet fornøyd med forurensingsforskrifens støygrense på 42 dBeq 24 h innendørs - noe som tilsvarer ca 75 dB utendørs!

        Altså bomiljø dypt inne i rød støysone og 100 ganger mer støy enn det WHO anser som grense for helserisiko. Gapet mellom å ta støyansvar og dagens politiske praksis med eksisterende støyproblemer er skremmende. Og nasjonal transportplan for 12 år fremover er kjemisk fritt for mål om å redusere denne støyen!

       Riktignok finnes det enn strengere støygrense ved bygging av ny infrastruktur. Men ingen direkte mål om å løse støyprolemer. Støy fra samferdsel: bil-, bane-, fly- og båttransport er den forurensning som plager folk flest i Norge. 2,1 millioner mennesker bor i støy fra transport og er eksponert for økt helserisiko. Helsekonsekvenser er bl.a hjerteattakk, blodpropp, slag, andre hjerte-karsykdommer, diabetes, stress etc. Dette forårsaker for tidlig død og forbindes med årlig tap av 10 000 tapte friske leveår! 

        Støy er den nest største faktoren når transportens indirekte kostnader beregnes, samfunnskostnadene. Helsebyrden gjør at støy utgjør ca 25 % av disse kostnadene, beregnet til 200 milliarder kroner i NTP´ens 12 årsperiode. I en høringsuttalelse til Stortingets transportkomite  kommenterer støyforeningen nasjonal transportplan. Les mer

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan