Handlingsplan mot støy? Nær en kvart milion flere utsatt for støy
Handlingsplan mot støy? Nær en kvart milion flere utsatt for støy
Oppdatert :27 mai 2013

Antall personer som er utsatt for støy i Norge, har økt med 225 000 siden 1999. Det er fordi støyen fra veitrafikk øker samtidig som befolkningen vokser. Ser man bare på de boligene som var støyutsatt i 1999 (utgangspunkt for nasjonal handlingsplan), har støyplagene derimot gått ned med fire prosent på grunn av en rekke støytiltak, opplyser Klima- og forurensningsdirektoratet i en melding. Direktoratet har latt Statistisk Sentralbyrå (SSB) beregne støyutviklingen.

I_can_t_hear_you__260

Øker: Totalt sett øker støybelastning ved at antall boliger med utendørs støy over 55 dB(A) øker. Veitrafikk er den desidert største kilden.

Plager fra støy

  • Støy er et av de miljøproblemene som rammer flest mennesker i Norge.
  • En halv million mennesker er mye eller sterkt plaget av støy. 200 000 har problemer med nattesøvnen.
  • Støy gir helseplager. Støy kan medføre psykisk stress, som igjen kan bidra til helseplager som muskelspenninger og muskelsmerter.
  • Støy kan også være en medvirkende årsak til forhøyet blodtrykk og utvikling av hjertesykdom.
  • Norges mål er at støyplagen skal reduseres med 10 prosent innen 2020 i forhold til 1999.
  • Antall personer utsatt for over 38 dB innendørs støynivå skal reduseres med 30 prosent innen 2020 i forhold til 2005.

- Det viser tall Statistisk Sentralbyrå (SSB) har laget på oppdrag fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), sier avdelingsdirektør Audun Rosland i Klif.

Stortinget vedtok i 2006 at støyplagen skal reduseres med ti prosent i forhold til nivået i 1999 innen 2020. Målet er knyttet til den støyutsatte delen av befolkningen, altså boligene og antall bosatte som var utsatt for støy over nedre grense i 1999.

Les mer

I en høring i Stortinget nylig, kritiserte Norsk forening mot støy Nasjonal Transportplan 2014-2023, og viste at transportplanen hadde meget små ambisjoner mht. å redusere støyplage fra samferdsels, som er den dominerende årsak til støyplager i Norge. Les mer.

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2012 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.