Sanner senker lydkravene ved F 35 flyplassen!
Sanner senker lydkravene ved F 35 flyplassen!
Oppdatert :02 okt 2015
Sanner

Sterke nasjonale hensyn og vitale miljøhensyn kolliderer på Ørland. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vedtar å senke lydkravene til boliger. Foto: KMD 

Først i 2019 er det planlagt Ørland flyplass vil være i normal drift som F35-flybase. I mellomtiden pågår reguleringsarbeidet. I sommer behandlet Kommunal- og moderniseringsdepartementet Forsvarsbyggs innsigelser mot kommunens reguleringsvedtak, og konkluderte med å tillate lydklasse D (!) for en del av den eksisterende bebyggelsen rundt flyplassen -« der det ikke er mulig ut fra bygningstekniske forhold eller forsvarlig kost-nytte forhold å sikre lydklasse C for innendørs lydforhold.»    

Mens det i resten av Norge er lydklasse C i henhold til Norsk Standard 8175 som er laveste lydkrav for boliger, har departementet vedtatt å redusere støykravet

 for de boligene ved flyplassen der eierne fortsatt ønsker å bo på stedet, og ikke ønsker å ta i mot tilbud om innløsing. 

    I samme vedtak har departementet forlenget kommunens opprinnelige frist for aksept av innløsingsfrist med ett år. I kommunens reguleringsplan var fristen satt til 31.12.2018. Departementet forlenget fristen til 31.12 2019, slik at beboerne skulle få anledning til å oppleve flyplassen i full drift med F 35. Det flyet støyer tre ganger så mye som F 16 i henhold til støymålinger ved Eglin-basen i Florida. 

     Med personlig erfaring med F35-støyen vil beboerne få et bedre grunnlag for å vurdere fordeler og ulemper ved å akseptere innløsing av boligen.

    Støyutfordringene ved reguleringsplanen for utbyggingen til F35 flybase ble omfattende behandlet med uttalelser fra en rekke berørte departement i forbindelse med Forsvarsbyggs innsigelse. Avisen Fosnafolket hadde en omfattende dekning av saken. Den kan du lese her. 

Les mer om hvor mye F 35 støyer.

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2012 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.