Ta vare på flimmerhårene dine!

Av Ulf Winther

Tenk deg en skog som er rasert av storm. Snart spirer det nytt liv og nye trær og planter vokser fram. Slik er det ikke med flimmerhårene i øret ditt. De kan raseres, ødelegges eller derformeres for alltid av for sterk støy. Da har du fått varig svekket hørsel.

Flimmerhår - før 500

Skogen av flimmerhår, inntakt og klar til å fange opp lydenergi som formidles i ditt hørselssystem. Ill: B.Engstrõm.

Derfor bør du unngå støy og ta vare på de uerstattelige flimmerhårene dine.

     Tenk deg tynne, små siv som vaier i den minste vind. Flimmerhårene gjør det samme i øret, der de beveger seg i samsvar med lydenergien som passerer. Inni fanger nervetråder opp lydenergien og formidler den videre til hjernen som lyd. Når de de svekkes eller deformeres, reduseres evnen til å formidle lyd. Du hører dårligere.

Flimmerhår etter støy 500

Flimmerhår - etter massiv eksponering av lyd. Nå er hørselen varig svekket. Ill. B.Engstrõm.

     Det finnes en omfattende litteratur om effekten av støy på hårcellene/flimmerhårene i øret. Det er anerkjent at følehårene/flimmerhårene allerede på et tidlig stadium påvirkes av støy. Dette beskrives i en rekke forskningsrapporter, bl.a B. Engström i 1984 og Liberman i 1987. Rapport fra forskergruppen Tilney et al beskriver hvordan endringer i flimmerhårenes innbyrdes arrangement på grunn av støy allerede tidlig kan fremstå som skader, degenerering og gi ulike forstyrrelser på flimmerhårenes egenskaper.

    Illustrasjonen under viser hvordan flimmerhårene i sin normale form (A) endres på forskjellige måter under vedvarende støypåvirkning. I stadium B er den sentrale kjernen forkortet. Situasjon C viser ytterligere desorganisering av flimmerhårene, med forkortet kjerne og begynnende oppbrudd i hårroten. Situasjon D viser forandrete og nedbøyde flimmerhår, mens E og F viser forskjellige deformasjoner: sammensmeltning og omforming til et kjempemessig, og langt mindre lydfølsomt hår. Det fintfølende sivet er blitt til en stiv tømmerstokk – og du har fått dårligere hørsel.

Deformasjoner i flimmehår

Last ned brosjyren med Engstrõms betraktninger om strukturen i det menneskelige øre.

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan