Nyheter
Innkalling til årsmøte tirsdag 29. april
Oppdatert : 08 april 2025
Skjermbilde 2024-03-20 kl. 12.35.53

Norsk forening mot støy innkaller til årsmøte tirsdag 29. april kl 18.00. Digitalt eller ved fysisk fremmøte til Støyforeningens møtelokale i Oslo hospital, Ekebergveien 1A, 0192 Oslo. Digital deltakelse kan skje via Zoom. Reise kollektivt? Ta trikk 13 eller 19, retning Ljabru, til holdeplass Oslo hospital. 

Påloggingsinfo til Zoom blir sendt dem som ønsker det. Send melding til post@stoyforeningen.no - merket Årsmøte
Dersom du ikke har Zoom, gå til https://zoom.us for nedlasting. 
Årsberetning, og revidert regnskap vil bli lagt ut på dette nettstedet.

Foreløpig legges ut årsberetning uten revidert regnskap, fullstendig beretning med revidert regnskap kommer denne uken. 
Vedtekter for foreningen er også vedlagt som pdf-fil. 

   
    Stemmerett har enhver som har betalt kontingent for sist forløpne år. Vedtak blir truffet med simpelt flertall, men ved vedtektsendringer kreves det 2/3 flertall av de avgitte stemmer.
   
 Årsmøtet skal behandle følgende saker:
1. Årsberetning                                                                                                                     

2. Revidert regnskap

3. Orientering om budsjett 2025

4. Valg av tillitsrepresentanter, herunder valgkomité og revisor

5. Fastsettelse av kontingent                    

6. Orientering om noen hovedtrekk i foreningens arbeid

     

FORNYE MEDLEMSKAP? KONTINGENT 2025 ER SENDT UT TIL DEM SOM IKKE ALLEREDE HAR BETALT.

Vel møtt! 

For styret i Norsk forening mot støy

Ulf Winther, generalsekretær

Støyåret 2024 - På tide å avslutte pausen i offentlig støyansvar!
Oppdatert : 21 april 2025
Skjermbilde 2025-02-27 kl. 14.19.38

Barn og hørselsvern! Forurensingsforskriftens støygrense tar ikke vare på barns oppvekstmiljø. 

(Ill: KI-bilde Psst-konsulenter)

I et tilbakeblikk kommenterer Støyforeningen støyåret 2024 og avlegger blant annet norske politikere og myndigheters manglende ansvar og ambisjoner en visitt. Oppsummert i en betraktning av nasjonal transportplan:

 « Nasjonal Transportplan 2025-2036 trådte i kraft 1. januar 2025.

    Planen ble revidert før tiden - etter bare 3 år i perioden - som følge av ny politikk. I treårsperioden ble det brukt ca 300 milliarder til transportformål. I de samme årene kostet transportstøy samfunnet ca. 50 milliarder kroner, hovedsakelig i form av sykdom og tapt livskvalitet. Uten at transportplanen gjennomførte støytiltak av betydning! »

     La oss se på noen eksempler på dårlig oppfølging av ansvar.

Årsmøtetid for sameier og borettslag. Tips til deg som skal fremme forslag om støy 
Oppdatert : 22 april 2025
Skjermbilde 2025-04-22 kl. 01.14.34

Årsmøtet i borettslag og sameie er det rette stedet for en rolig dialog om man bør få inn noen kjøreregler om støy i vedtektene. Det er mange gode tekniske grunner til å snakke om dette. 

Snakk om støy. Uansett hvor designlekker og tiltalende din nye bolig er, så er den bygget i henhold til Norsk Standard 8175 for lydforhold i boliger. Nær 99 prosent av alle boliger som bygges i Norge er bygget for å oppfylle lydklasse C i NS 8175. Direkte sagt er dette den dårligste lydstandard som er tillatt i bolig i Norge, og så og si alle boliger bygges med denne lydstandarden. Den estetiske bygningen, den flotte arkitektoniske rammen for din bolig vil få avslørt sin reelle lydstandard så snart du eller noen andre i bygningen lar lavfrekvent suggerende bass flomme fra subwoofere/basshøytalerne koblet til musikkanlegg eller gaminganlegg. 

     Alle i sameiet eller borettslaget vil være tjent med å få på plass noen kjøreregler for bruk av basshøyttalere i blokka eller lydkultur generelt. For å sikre freden og en felles forståelse av utfordringen. Les videre og få med deg noen tekniske  argumenter når et vedtektsforslag om støy skal fremmes. Enten du sitter i styrer eller er en nabo mer enn gjennomsnittet opptatt av støy. 

Internasjonalt webinar om støy og helserisiko
Oppdatert : 21 april 2025
Skjermbilde 2025-04-21 kl. 23.10.24

Personer som allerede har en diagnose for hjerte- og karsykdom, har økt risiko for en akselrerende negativ helseutvikling om vedkommende bor i et støyende miljø, påpekte professor Thomas Münzel.  

Professor Dr. Thomas Münzel, leder ved indremedisinsk institutt, Universitetet i Mainz, og internasjonalt anerkjent forsker, oppdaterte om helseforskning på hvordan støystress svekker helsen, på et internasjonalt webinar i regi av UECNA, en europeisk organisasjon og overbygning for nasjonale miljøorganisasjonen i en rekke europeiske land. Aktiviteten rettes særlig mot støy og luftforurensing fra luftfart, men den faglige aktiviteten akkumulerer mye nyttig viten og gode nettverk for en rekke satsinger for å redusere miljøskader. Webinaret samlet deltakere fra en rekke land og flere verdensdeler.     

Hele webinaret er lagt på Youtube. Det er bare å klikke på linken.

Vite mer om UECNA? Gå til nettsiden.

Støy: Blir Norge satt i skyggen av EU?
Oppdatert : 21 april 2025
Skjermbilde 2025-04-21 kl. 22.40.39

To EU-dokumenter om støy som setter mangler i norsk støyarbeid i relieff.  

I november 2024 behandlet EU-kommisjonen et støykrav fra European Court of Auditors (ECA). Den organisasjonen kan sammenlignes med den norske Riksrevisjonen. ECA har gjennomført en omfattende undersøkelse av forurensingssituasjonen - støy og luftforurensing - i EUs byer, og rapporten  viste at støyen var blitt verre mens luftforurensingen var blitt redusert. ECA fant at en vesentlig årsak til at støysituasjonen utviklet seg negativt, var at EUs miljøstøydirektiv ikke inneholdt noen støygrense. Situasjonen krever handling. 

SR-2025-02_EN 5,84 MB

ECA stilte opp tre krav til EU-kommisjonen:

  - en støygrense innføres i støydirektivet.

  - den nye støygrensen harmoniseres i størst mulig grad med WHOs (Verdens Helseorgnisasjons) støygrenseanbefalinger.  (De bygger på forskning om støy og helserisiko).

  - støygrensen innføres i 2029.

     EUs miljøstøydirektiv (Environment Noise Directive - END) er tatt inn i den norske forurensningsforskriften. I vår forskrift har vi derimot en gammel norsk innendørs støygrense på 42 dBA i gjennomsnitt, med lukkede vinduer og ventiler. I praksis er den norske støygrensen 18 dBA svakere enn WHOs anbefalte grense. Om EU lykkes med å innføre en støygrense i støydirektivet i 2029, vil det bli meget synlig at norske myndigheter holder seg med en støygrense som skader egen befolkning. 

Helseskadelig, hensynsløs musikkstøy fra rånerne i Bø
Oppdatert : 25 feb 2025
Skjermbilde 2024-12-16 kl. 22.22.31

Rånere i Telemark har tradisjon for å samle seg i Bø og paradere gjennom gatene på kveld og natt for full musikk fra potente basshøyttalere. I tillegg til de store arrangementene invitert gjennom anonyme innlegg på sosiale kanaler, kjører et fåtall lokale rånehelter sine egne opptog flere netter i uken. Til stor plage og fortvilelse for dem som bor langs "paradegaten". Etter flere invitasjoner fra fortvilte medlemmer i området gjennomførte Støyforeningen i høst støymålinger ved et slik arrangement. Vi har målt, og vi undrer oss over at politi og lokale myndigheter ikke stopper de skadelige antisosiale elementene i rånekulturen. Det er varslet nytt stort rånetreff i begynnelsen av januar. Les mer eller last ned rapporten:

.  

Støyforurensing og menneskerettigheter
Oppdatert : 09 jan 2025
Skjermbilde 2025-01-07 kl. 09.39.04

Advokat Jan Arhaug ser på saker om støy og menneskerettigheter.

"Alle har rett til respekt for privatlivet og familielivet sitt, for heimen sin og kommunikasjonen sin" lyder første setning i grunnlovens §102. Paragrafen er en del av grunnlovens avsnitt E om menneskerettigheter. Som staten har ansvar for å verne. Ordlyden tilsvarer den europeiske menneksrettskonvensjonens (EMK) § 8. Hvordan dømmer den europeiske mennskerettsdomstolen i saker om støyforurensing? Adokat Jan Arhaug har sett på noen saker om støy.  

Se presentasjonen på Youtube.

--------------

Får du ikke vårt nyhetsbrev i epostkassen? 

Kontroller at Støyforeningen ikke har en foreldet epostadresse.  Det kan enklest gjøres ved at du sender oss en melding merket oppdatert epostadresse, med den epostboksen du foretrekker å bruke.  

Nasjonal Transportplan uten mål om å redusere støy
Oppdatert : 14 mai 2024

Stortingets transportkomite oppfordres til å ta ansvar for transportstøyen som forårsaker helseskade i den norske befolkning. Foto: Stortinget

 

Mens WHO anbefaler en utendørs støygrense for trafikkstøy i bomiljøet på 53 dBLden av hensyn til helserisiko, er Samferdselsdepartementet fornøyd med forurensingsforskrifens støygrense på 42 dBeq 24 h innendørs - noe som tilsvarer ca 75 dB utendørs!

        Altså bomiljø dypt inne i rød støysone og 100 ganger mer støy enn det WHO anser som grense for helserisiko. Gapet mellom å ta støyansvar og dagens politiske praksis med eksisterende støyproblemer er skremmende. Og nasjonal transportplan for 12 år fremover er kjemisk fritt for mål om å redusere denne støyen!

       Riktignok finnes det enn strengere støygrense ved bygging av ny infrastruktur. Men ingen direkte mål om å løse støyprolemer. Støy fra samferdsel: bil-, bane-, fly- og båttransport er den forurensning som plager folk flest i Norge. 2,1 millioner mennesker bor i støy fra transport og er eksponert for økt helserisiko. Helsekonsekvenser er bl.a hjerteattakk, blodpropp, slag, andre hjerte-karsykdommer, diabetes, stress etc. Dette forårsaker for tidlig død og forbindes med årlig tap av 10 000 tapte friske leveår! 

        Støy er den nest største faktoren når transportens indirekte kostnader beregnes, samfunnskostnadene. Helsebyrden gjør at støy utgjør ca 25 % av disse kostnadene, beregnet til 200 milliarder kroner i NTP´ens 12 årsperiode. I en høringsuttalelse til Stortingets transportkomite  kommenterer støyforeningen nasjonal transportplan. Les mer

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan