Dårligere lydisolasjon i studentboliger – 0,66 % billigere å bo?
Dårligere lydisolasjon i studentboliger – 0,66 % billigere å bo?
Oppdatert :22 nov 2016
iso

Med dårligere isolasjon sparer du kanskje flere kroner måneden i husleie på studentboligene. Ill. Wikimedia Commons.

Byggteknisk forskrift (TEK 10) er under revidering og kommer til neste år som TEK 17. I utkastet, som er ment å forenkle boligbyggingen, foreslås å reduserer krav til luftlydisolasjon fra 55 dB til 45 dB mellom rom for varig opphold og fellesareal på studentboliger. Under ellers like forhold vil altså støyen øke med 10 dB. Det tilsvarer ti ganger så stort fysisk lydtrykk. Hvis fellesarealer brukes til fellesprat eller fellesfylleskrål, vil støyen fra én student med de nye kravene gi like mye støy som støyen fra ti studenter i dag. Noen vil nok oppleve dette som en forekling. I rettferdighetsens navn skal det sies at de ikke ønsker slappere krav til trinnlydisolasjon, så det vil ikke høres som om din medstudenter går 10 dB tyngre i fellesarealene.

     – Ulemper vil dog være noe mer støy fra svalgang i studentleilighetene, sier avdelingsdirektør Ketil Krogstad i Direktoratet for byggkvalitet til tu.no.
 
Kostnadsbesparelsen er beregnet til 440 kr/m². Det tilsvarer 0,66 % av boligkostnadene i Oslo, som ifølge Krogsveen er på 71 000 kr/m². Således blir det billigere å bo – hvis ikke da utbyggeren putter de 0,66 prosentene i egen lomme.

Her ser du hvor mye du kan spare med den foreslåtte forenkling.

Still oss et spørsmål!

Lurer du på noe? Sjekk våre Ofte stilte Spørsmål, eller send inn spørsmålet ditt her.

Takk for din henvendelse. Vi kontakter deg så snart vi kan